Nasz sposób na jesienną chandrę: magdalenki
Gdy dni stają się coraz krótsze, jest coraz chłodniej, coraz szybciej zapada zmrok… Trudno o optymistyczne nastawienie do życia. Ot, jesienna chandra.
My jednak mamy propozycje, która pomoże w walce z jesienną melancholią. To magdalenki – niewielkie ciastka o charakterystycznym kształcie muszelek, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach.
Francuski rodowód
Wiadomo, że magdalenki pochodzą z Francji, ale szczegóły autorstwa są kwestią sporną. Słownik Oksfordzki podaje, że nazwa ciastek może pochodzić od XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier. Ale inne źródła twierdzą, że owa Madeleine, której imię zostało na zawsze zapisane w nazwie ciastek, była w XVIII wieku kucharką Stanisława Leszczyńskiego. I to właśnie nasz - były już wówczas - król, znany z posiadania rozlicznych praktycznych umiejętności, miał osobiście nauczyć ją piec takie właśnie ciastka. Wśród innych możliwych twórców magdalenek wymienia się także kucharza księcia Talleyranda, Jeana Avice'a, oraz samą panią Perrotin de Barmond, której wspomniana Madeleine Paulmier miała być kucharką.
W powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” magdalenki unieśmiertelnił Marcel Proust. „Owładnęła mną rozkoszna słodycz, odosobniona, nieumotywowana. Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jego błahe, krótkość złudna; działa w ten sam sposób, w jaki działa miłość, wypełniając mnie kosztowną esencją; lub raczej ta esencja nie była we mnie, była mną. Przestałem czuć się miernym, przypadkowym, śmiertelnym”* - tak na magdalenkę z herbatą zareagował jej bohater. Czyż to nie stan, który chcielibyśmy uzyskać w chwili jesiennej chandry?
A wystarczy proste w swym składzie ciasto – i odpowiednia forma. Magdalenki przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła, łyżeczki miodu oraz wedle uznania odrobiny cieniutko startej skórki z cytryny albo kilku kropel jej soku.
Składniki
- 130 g masła
- 3 jajka
- 10 g miodu
- 125 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 4 g proszku do pieczenia
- świeżo starta skórka lub sok z cytryny
Przygotowanie
- W rondelku rozpuścić masło, wystudzić.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki i przy użyciu łyżki wyrobić ciasto na jednolitą masę.
- Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Nagrzać piekarnik do 180°C.
- Formę do magdalenek wysmarować masłem i wypełnić wgłębienia do 3/4 wysokości.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 10-15 minut w zależności od wielkości ciasteczek.
- Wyjąć z formy i rozłożyć na kratce do wystudzenia.
______________
*Marcel Proust, „W poszukiwaniu straconego czasu", tom 1, przekład Tadeusz Boy-Żeleński