GreenChef
GreenChef to młodsza siostra słynnej belgijskiej marki GreenPan. Została stworzona zgodnie z założeniem, że gotowanie zdrowego posiłku nie musi być ani trudne, ani kosztowne. Zdrowe posiłki to nie tylko wysokiej jakości, ekologiczne składniki – ważne jest także naczynie, w którym przygotowuje się dania. Produkty GreenChef są wolne od niebezpiecznych substancji, a ich powłoka dla większej trwałości została wzbogacona o diamenty. Jednocześnie patelnie i garnki GreenChef są przyjazne dla domowego budżetu.
Marka GreenChef powstała w 2013 roku. Garnki i patelnie GreenChef mają ekologiczną, nieprzywierającą powłokę ceramiczną, która pozwala na łatwe przygotowanie zdrowych posiłków, a wszystko to w rozsądnej cenie.
Deklaracje GreenChef:
- 100% bezpieczeństwa dla zdrowia
- Łatwe w utrzymaniu nieprzywieralne patelnie i garnki
- Wytrzymałość w codziennym użytkowaniu
- Najwyższa jakość w przystępnej cenie
Produkty GreenChef:
- Korzystają z najlepszej ceramicznej powłoki antyadhezyjnej na rynku światowym: Thermolon 6. generacji, będącej ceramicznym materiałem nieprzywieralnym, wzbogaconym diamentami dla większej wytrzymałości
- Zostały stworzone z naturalnych materiałów (w większości z… piasku).
- Nie zawierają toksycznych związków ołowiu, kadmu, PFAS, PTFE ani PFOA.
- Ich produkcja jest przyjazna dla środowiska (redukcja emisji CO2 aż o 60%).
- Oferują najwyższą jakość w przystępnej cenie.
Produkty GreenChef są dostępne w trzech kolekcjach:
- Diamond - do codziennego, intensywnego użytku
- Profile Plus - profesjonalne produkty do użytku w domu
- Vintage - idealne połączenie tradycyjnego designu i nowoczesnych właściwości
Ceramiczna powłoka Thermolon 6. generacji zastosowana w naczyniach GreenChef jest najlepszym dostępnym na rynku rozwiązaniem – dzięki swoim właściwościom antyadhezyjnym zapewnia łatwe przyrządzanie potraw bez przywierania i jednocześnie jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Popularne patelnie nieprzywierające najczęściej posiadają powłokę z teflonu (politetrafluoroetylenu – PTFE). Związek ten pod wpływem w łatwej do osiągnięcia w kuchni temperaturze powyżej 260°C zmienia swe właściwości zaczyna wydzielać toksyczne opary, które przenikają do żywności. Powłoki naczyń GreenChef nie mają z teflonem nic wspólnego.Ich produkcja odbywa się też bez udziału kwasu perfluorooktanowego (PFOA - związku chemicznego podejrzewanego przez niektórych naukowców o działanie kancerogenne), nie używa się w niej też związków ołowiu ani kadmu, szkodliwych w przypadku przedostania się do żywności.
W Polsce wyłącznym przedstawicielem marki GreenPan jest firma LeDuvel.