Strefa ekspercka

Żeby gorące było gorące, a zimne – naprawdę zimne


Praca w terenie, górski trekking, godziny z wędką w dłoni, ale i weekendowy piknik, czy po prostu praca – to wtedy potrzebujemy solidnego kubka termicznego lub termosu. Ciepława herbata nie rozgrzeje jak trzeba, a letni napój nie będzie nagrodą za ukończony maraton.

Gorące powinno być gorące, a zimne – naprawdę zimne. I to najdłużej, jak tylko możliwe. Z tego założenia wychodzi firma Stanley - wiodący producent kubków termicznych i termosów. Jej produkty to prawdziwi długodystansowcy pod względem utrzymywania temperatury.

Wynalazca stalowej butelki próżniowej - czyli stalowego termosu

Stanley szczyci się ponad stuletnią tradycją i jest prawdziwym ekspertem, jeżeli chodzi o utrzymywanie pożądanej temperatury napojów i posiłków. Firma, której założycielem był wynalazca stalowego termosu, podchodzi do definiowania zakresu temperatur bezkompromisowo:

? Gorące napoje to takie, których temperatura przekracza 60 °C

❄ Zimne napoje charakteryzują się temperaturą poniżej 10 °C

Wszystkie pomiary czasu utrzymania temperatury przez produkty Stanleya odbywają się w temperaturze pokojowej, czyli w 20 °C (+-2 °C).

Warto także zauważyć, że deklarowany czas utrzymywania temperatury przez akcesoria Stanley jest zawsze nieco zaniżony. Oznacza to, że w praktyce nasz pojemnik termiczny utrzyma pożądaną temperaturę napoju jeszcze dłużej, niż gwarantuje nam to producent.

Właściwości kubków termicznych i termosów - co trzeba wiedzieć?

→ Gorące napoje lub żywność wychładzają się w szybszym tempie, niż zimne płyny ocieplają. Dlatego na opakowaniach większości produktów marki Stanley można znaleźć aż trzy dane: czas utrzymywania temperatury podany jest osobno dla gorących, zimnych i zamrożonych produktów. Najszybciej temperaturę wytraca gorąca zawartość, a proces ogrzewania trwa najdłużej w przypadku lodu.

→ Im większa pojemność i im więcej zawartości, tym proces wytracania początkowej temperatury przebiega wolniej. W praktyce oznacza to, że maksymalne napełnienie kubka termicznego lub termosu o dużej pojemności gwarantuje nam powolną utratę wyjściowej temperatury. W małym naczyniu z niewielką ilością zawartości proces zmiany temperatury będzie przebiegał szybciej.

→ Otwieranie termosu lub kubka termicznego powoduje szybszą utratę wyjściowej temperatury. Deklarowana zdolność utrzymania temperatury dotyczy pełnego naczynia, nieotwieranego przez określony czas.

→ Przed wlaniem lub włożeniem do kubka lub termosu właściwych produktów warto napełnić je - w zależności od potrzeb - gorącą lub zimną wodą i na pięć minut pozostawić w szczelnym zamknięciu. Dzięki temu prostemu zabiegowi naczynie dłużej utrzyma pożądaną temperaturę.

Produkty marki Stanley – ile czasu utrzymają wysoką, a ile niską temperaturę?

Produkty marki Stanley stanowią prawdziwy wzór w segmencie produktów termicznych na rynku. Amerykańska firma może poszczycić się naprawdę imponującymi wynikami – zobaczcie sami!

Poniżej przedstawiamy podział na kategorie i deklarowane przedziały czasowe – od minimalnego do maksymalnego w danej grupie produktowej. Dokładne dane dla konkretnych produktów dostępne są w opisach produktów marki Stanley w sklepie internetowym LeDuvel.

Kubki termiczne

icon: hot icon: cold icon: iced

do 12 h

 

Do 16 h

 

Do 2 dni

Butelki termiczne

icon: hot icon: cold icon: iced

do 18 h

 

Do 18 h

 

Do 3 dni

Kufle termiczne i termosy na piwo

icon: hot icon: cold icon: iced

do 18 h

 

Do 24 h

 

Do 4 dni

Termosy próżniowe

icon: hot icon: cold icon: iced

do 45 h

 

Do 24 h

 

Do 8 dni

Termosy obiadowe

icon: hot icon: cold

do 20 h

 

Do 24 h

Lodówka turystyczna

icon: cold

Do 36 h

Podawane parametry dotyczące utrzymania temperatury dotyczą pełnego naczynia, nieotwieranego przez określony czas. Otwieranie naczynia i częściowe opróżnianie wiąże się z szybszą utratą początkowej temperatury. Dla wydłużenia czasu utrzymania temperatury zaleca się, aby najpierw wypełnić naczynie gorącą wodą i pozostawić na pięć minut szczelnie zamknięte, po czym opróżnić i napełnić docelowym napojem lub potrawą oraz szczelnie zamknąć. W przypadku gdy przechowywany ma być produkt zimny lub chłodny należy użyć wody zimnej.

To izolacja najwyższej klasy

Jak to możliwe, że termos lub kubek termiczny mogą utrzymać wysoką lub niską temperaturę zawartości przed tak długi czas? Stanley stawia na izolację próżniową na najwyższym poziomie, wciąż poszukuje coraz to nowych technologii, pozwalających na zwiększenie właściwości termoizolacyjnych, a także przykłada ogromną wagę do kwestii szczelności.

Dodatkowym atutem wszystkich produktów marki Stanley jest ich trwałość – objęte są one 25-letnią gwarancją, co potwierdza, że są to wyroby najwyższej jakości.

poniedziałek, 05 października 2020

Newsletter

Kochasz swój dom i kuchnię? Chcesz, by były piękne, wygodne i funkcjonalne?
Zamów bezpłatny newsletter LeDuvel.

Naszym abonentom regularnie wysyłamy e-mailem informacje o ofercie - nowych produktach i markach.

Kontakt

INFOLINIA

+48 888 600 170

 

TELEFON - BIURO

+48 22 110 50 17

 

ADRES E-MAIL

biuro@leduvel.pl


ADRES DO KORESPONDENCJI

ul. Rydygiera 8 bud. 3A, 01-793 Warszawa

 

BIURO I SIEDZIBA

ul. Rydygiera 8 bud. 3A (I p., wejscie od ul. Anny German 12)
poniedziałek - piątek, godz. 9:00-17:00

 


FIRMA
: LeDuvel Agata Oster
NIP: 5271438840 | REGON: 141014560 | BDO: 000104614
KONTO:  62 1090 2705 0000 0001 1637 7007 (Santander Bank Polska) |
               64 1140 2004 0000 3602 4742 3413 (mBank)

LeDuvel na Facebooku
LeDuvel na Instagramie

Designed by Olga Duszyńska