Przygotowywanie mleka roślinnego w domu jest zero waste
Jest zdrowe, lekkostrawne, ekologiczne, a w procesie wytwarzania nikt nie krzywdzi zwierząt – zalety mleka roślinnego trudno przecenić. W dobie kryzysu ekologicznego mleko roślinne wydaje się antidotum na wiele problemów. Poza tym... świetnie smakuje, co też nie jest bez znaczenia.
Mleko roślinne pasuje do kawy, płatków śniadaniowych i smoothies, można z niego robić jogurty i śmietankę. No i okazuje się banalnie proste do przygotowania w domu!
Mleko roślinne? To jest proste!
Większości z nas przygotowanie mleka roślinnego może wydawać się nie lada sztuką. Tymczasem okazuje się to niezbyt skomplikowane. Szczególnie, jeśli zaopatrzyć się w wyspecjalizowane naczynie hiszpańskiej firmy Lékué. Tak, to ta firma, która słynie z wielu zmyślnych i nowatorskich akcesoriów kuchennych.
Zestaw do przygotowywania mleka roślinnego Lékué składa się z 4 części: dwóch pojemników, tłoka, będącego jednocześnie sitkiem oraz przykrywki i podstawki w jednym. W wewnętrznym pojemniku przygotowujemy napój. Najpierw wsypujemy produkt, z którego powstanie mleko roślinne – mogą być to płatki, orzechy albo nasiona. Następnie zalewamy go wodą, odstawiamy na odpowiedni czas, a potem miksujemy.
Za pomocą tłoka, który jednocześnie jest sitkiem, oddzielamy miąższ od napoju. Powstały napój, po przelaniu do zewnętrznego pojemnika, można przechowywać w lodówce do trzech dni. Pokrywka zestawu pełni jednocześnie funkcję antypoślizgowej podstawki, przydatnej przy miksowaniu.
W dołączonej instrukcji znajdują się zdjęcia oraz obrazkowa instrukcja użycia produktu. Jest tam również kilka łatwych przepisów.
Jakie mleko roślinne możesz wyczarować przy pomocy zestawu Lékué?
Mleko sojowe - jak zrobić je w domu
Mleko sojowe zawiera lecytynę, wspierającą układ krwionośny, a także genisteinę, zapobiegającą nowotworom. Jest także bogate w białko, wapń, żelazo, potas i magnez, a także witaminy z grupy B, minerały i błonnik. Z mleka sojowego można też zrobić smakowite tofu!
Aby przygotować w domu mleko sojowe, wystarczy zaopatrzyć się w ziarna soi, najlepiej ekologicznej.
Mleko sojowe można lekko osłodzić i rozwodnić – pozbędziesz się wtedy jego delikatnie fasolowego posmaku.
Mleko kokosowe - jak zrobić je w domu
Mleka kokosowego nie należy mylić z mleczkiem kokosowym ani z wodą kokosową! Od mleczka kokosowego mleko jest zdecydowanie rzadsze, natomiast w odróżnieniu od wody kokosowej nie jest przezroczyste.
Mleko kokosowe jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, a także ma w swoim składzie kwas laurynowy. Jest to substancja, która wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Inny jego składnik, kwas kaprynowy zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych, zapobiegając nadciśnieniu tętniczemu.
Do przygotowania smacznego mleka kokosowego w domu wystarczą dobrej jakości wiórki kokosowe i naczynie Lékué!
Mleko migdałowe - jak zrobić je w domu
Mleko migdałowe zawiera duże ilości wapnia, jest więc świetnym produktem dla osób, które szczególnie potrzebują tego pierwiastka – dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, a także osób starszych.
Dodatkowo zawiera ono sporo witaminy B i E, a także potas, selen i żelazo. Jednocześnie jest ono dość tłuste. Ale to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych mlek roślinnych. Uwaga! Jego aksamitna konsystencja i lekko słodki smak mogą uzależniać!
Do przygotowania w domu mleka migdałowego potrzebne są blanszowane migdały. Jeśli ich nie masz, nic straconego. Możesz na kilka godzin namoczyć migdały w wodzie – skórka powinna zejść bez problemu.
Mleko owsiane - jak zrobić je w domu
Ten napój roślinny jest najbardziej neutralny – w przeciwieństwie do mleka sojowego nie ma fasolowego posmaku, ani orzechowej nuty jak mleka przygotowywane np. z migdałów lub orzechów laskowych. Zaletą mleka owsianego jest także jego niska kaloryczność oraz duża ilość błonnika pokarmowego.
Aby przygotować mleko owsiane w domu, nie musisz mieć ziaren owsa. Wystarczą płatki owsiane, najlepiej ekologiczne!
Mleko orzechowe - jak zrobić je w domu
Napój roślinny możesz też zrobić z orzechów! W zależności od upodobań smakowych i Twoich potrzeb, możesz do tego celu użyć orzechów laskowych, włoskich, macadamia, nerkowców, a nawet pistacji! Mleko orzechowe stanowi wspaniałą bazę do koktajli, budyni, a także kakao.
Żeby przygotować je w domu, kup dobrej jakości orzechy i koniecznie sprawdź, czy nie są gorzkie!
To nie koniec! Jeżeli tylko zechcesz, w domowym zaciszu możesz przygotować także mleko jaglane, ryżowe, gryczane, jęczmienne, orkiszowe, a także makowe.
Warto? Oczywiście!
Dlaczego warto przygotowywać mleko roślinne w domu? Przede wszystkim masz kontrolę nad tym, co pijesz. Twoje mleko roślinne nie musi być dosładzane, jak jego sklepowe odpowiedniki, a ziarna, płatki lub wiórki możesz wybrać sam, np. w sprawdzonym, ekologicznym sklepie.
Jest to także tańsza alternatywa do sklepowych produktów. Robiąc mleko roślinne w domu, jesteś też zdecydowanie bardziej eko – przygotowywanie mleka roślinnego w domu jest zero waste. Policz, ilu kartonów z kupowanym gotowym mlekiem nie przyniesiesz dod domu – i nie wyrzucisz do śmieci. Robiąc mleko roślinne w domu, masz też pewność, że jest ono świeże i to bez żadnych konserwantów. Smacznego!